Ontdek de helden van het Goor tijdens de Week van het Bos op 18 oktober
Van 11 tot 18 oktober is het in Vlaanderen de Week van het Bos. Op de laatste dag van die week, op zondag 18 oktober kan je ook in Nijlen deelnemen aan een activiteit. Een gids vertelt je die dag alles over de vogels, de dieren, de paddestoelen en natuurlijk ook de bomen op een deel van de Kesselse heide en van natuurgebied het Goor.
Ter afsluiting van de Week van het Bos organiseert Natuurpunt, afdeling De Wielewaal, samen met de gemeente Nijlen, op zondag 18 oktober 2015 een wandeling langs de Kesselse Heide en het Goor. Het Goor is een waardevol elzenbroekbos gelegen naast een nat heidegebied. Wandel mee en speur naar vogels, sporen van dieren, paddenstoelen, ... Een gids vertelt je meer over het beheer van dit natuurgebied.
Waar en wanneer?
Samenkomst om 9u30 op de parking van de Kesselse Heide. Het einde van de wandeling is voorzien rond 12u. Tijdens een natte periode zijn laarzen nodig.
Goesting om je gedacht te laten horen over (jeugd)beleid?
De Nijlense jeugdraad is een officieel adviesorgaan dat het gemeentebestuur mag adviseren betreffende alles wat met jeugdbeleid en jeugdwerkbeleid te maken heeft, maar ook over andere beleidsthema's waarbij jeugd een betrokken partij is, bijvoorbeeld mobiliteit, wonen, vrijetijdsbesteding, enzovoort.
De Nijlense jeugdraad komt bijna maandelijks samen, vaak op de eerste vrijdag van de maand om 20 uur in de vergaderzaal naast jeugdhuis Kroenkel. We vergaderen meestal een 8 à 9 –tal keren per jaar (tijdens de zomerperiode ligt de jeugdraad stil).
Samenstelling
De Nijlense jeugdraad bestaat uit enkele individuele jongeren en heel wat vertegenwoordigers van de verschillende jeugdwerkinitiatieven binnen onze gemeente. De voorzitter van de jeugdraad is Nele De Cnaep. Secretaris van de jeugdraad is jeugdconsulent Gunther Melis.
Hij maakt de verslagen, volgt de projecten en initiatieven op, overlegt samen met de voorzitter en fungeert als schakel tussen jeugdraad en gemeentebestuur. Ook schepen van Jeugd, Carrie Verelst, woont de vergaderingen van de jeugdraad bij, als waarnemer vanuit het gemeentebestuur.
Bijeenkomsten en start nieuw werkjaar
De Nijlense jeugdraad bespreekt tal van items op vlak van jeugdbeleid binnen onze gemeente, volgt mee de beleidsplanning op, organiseert zelf een aantal initiatieven en activiteiten, vertolkt de stem van de Nijlense jeugd bij het gemeentebestuur, schrijft adviezen aan het gemeentebestuur en is tevens een overlegorgaan voor het jeugdwerk.
De Nijlense jeugdraad neemt een nieuwe start op, niet de eerste maar wel de tweede vrijdag van oktober, vrijdag 9 oktober om 20 uur in het gemeentehuis van Nijlen. Iedere geïnteresseerde jongere is hartelijk welkom om de jeugdraad bij te wonen, om eens mee te komen luisteren of om zelf vragen of voorstellen af te vuren. We trakteren alvast met een welkomstdrankje.
Meer info?
www.jeugdraadnijlen.be of info@jeugdraadnijlen.be
Voorzitter Nele De Cnaep (tel.: 0472 73 14 00) of jeugdconsulent Gunther Melis (tel.: 03 410 03 76)
Brandweer Nijlen blaast 90 kaarsjes uit
Bij het uitpluizen van de archieven van de gemeente Nijlen is gebleken dat er tijdens de gemeenteraadszitting van 18 maart 1824 – dus 181 jaar geleden – een brandreglement werd goedgekeurd door het toenmalige gemeentebestuur. De bevolking van de gemeente Nijlen bedroeg toen circa 1600 inwoners.
Wie als buur niet meehielp aan de bluswerken kreeg een boete! Dit brandreglement van 1824 bleef vele jaren in voege. De branden werden destijds nog bestreden volgens een oeroude methode: water putten in houten of metalen emmers en deze op het vuur uitgieten.
Van bijzonder brandbestrijdingsmaterieel was toen nog geen sprake. Decennia later kocht het gemeentebestuur een spuitpomp aan zodat het door de emmers aangebrachte water kon verzameld worden in een grote koperen kuip. Deze kon dan onder druk worden gebracht door een handpomp – op en neer geduwd door vrijwillige inwoners – zodat het verzamelde water op het vuur kon gespoten worden. Deze eerste pomp heeft de tijd spijtig genoeg niet doorstaan (het zou een prachtig museumstuk zijn geweest).
De eerste impuls en daarna de stichting
In maart 1924 - onder impuls van de toenmalige burgemeester Leopold Claes, gesteund door zijn gemeentesecretaris Alfons Cools en de veldwachter Aloïs Lieckens - werd het initiatief genomen om een korps van vrijwilligers op te richten.
Inwoners werden aangesproken, thuis, op hun werk of op straat met de vraag of zij bereid waren om tot het pompierskorps toe te treden als vrijwilliger. Op 8 juni 1925 werd de officiële stichtingsvergadering met 18 vrijwilligers gehouden. Deze vond plaats in herberg "De bonten os" bij Antoon Dams. Een reglement van orde en tucht werd opgesteld en ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.
Deze werd door de Nijlense gemeenteraad in de zitting van 12 november 1925 goedgekeurd en bekrachtigd. Hiermee was het eerste, "ongewapend vrijwillig pompierskorps" van de gemeente Nijlen een officieel feit! Dat ze meteen een goede start namen, blijkt uit de aangroei van het ledenaantal met 50% in amper 2 jaar tijd tot 27 manschappen. De pompiers vielen dan ook van in het begin in de gunst van de Nijlense bevolking.
Het eerste materiaal
Buiten een zware spuitpomp, een 10-tal emmers en een 30-tal meters darmen (slangen) was er verder aan blusmaterieel niets voorhanden. Het gemeentebestuur liet hen echter niet in de steek. Op 30 november 1926, amper 1 jaar na de officiële oprichting, werd bij de firma Wasterlain in Brussel tot aankopen overgegaan. Het prijskaartje van deze eerste materieelaankopen bedroeg destijds 22.132 fr., een groot bedrag voor de tijd van toen! Het korps was nu uitgerust met het nodige materieel en werkkledij.
De eerste brand
De eerste brand die met het nieuwe materieel bestreden werd, was bij Van Schil in de huidige Sneppestraat. En hier liep het al goed mis met het zopas aangekochte materieel! De spiksplinternieuwe handpomp (meestal getrokken door Octaaf Hens), verloor onderweg één van de wielen van het vervoerwagentje!
Later kon men voor het vervoer van deze handpomp vaak een beroep doen op Louis Peeters, beter bekend als "Loewieke van 't Kromhout". Hij was melkophaler en als Loewieke thuis was, stelde hij zijn vrachtwagen graag ter beschikking van de Nijlense pompiers.
Stormklok en klaroenblazers
Het oproepen van de pompiers gebeurde oorspronkelijk door middel van de stormklok. Later werden er ook klaroenblazers aangeduid die, wanneer zij op de hoogte waren van een brand, op de hoeken van de straten van het dorp een kenwijsje gingen blazen om zo de andere pompiers op te roepen.
Deze klaroenblazers waren zeer toegewijde mannen en vaak zo hevig dat zij 's nachts soms vergaten zich deftig aan te kleden. Een anekdote wil dat toen één der klaroenblazers 's nachts verwittigd werd van een aan de gang zijnde brand, hij plichtsbewust het bed uitsprong, zijn klaroen van de vaste plaats nam, buiten stormde en op de spoorweg – zijn eerste halte – alarm begon te blazen.
Als naar gewoonte kwam zijn vrouw dan achterna met zijn fiets, maar die nacht ook met zijn broek! Deze manier van oproepen heeft geduurd tot in 1961. Op 24 augustus 1961 werd door het toenmalige gemeentebestuur een sirene aangekocht bij de firma Wasterlain in Brussel voor 11.273 frank. Deze eerste alarmsirene werd op het politiebureel geplaatst en was zeer zeker een verbeterde manier van oproepen.
In 1968 werd het systeem uitgebreid met een nog grotere alarmsirene. Nu is het oproepsysteem natuurlijk veel moderner. Het 100-centrum kan via de digitale weg elke brandweerman via een pager (bieper) oproepen.
Meer materiaal en meer mensen
Ondertussen bleven de aankopen niet uit. De allereerste echte pompwagen werd door het gemeentebestuur aangekocht in 1973. Een historische vooruitgang voor het Nijlense korps. Enkele jaren geleden heeft het gemeentebestuur deze wagen geschonken aan Hodora (Roemenië).
Tot op heden wordt deze oude dame (42 jaar ondertussen) daar nog steeds ingezet voor branden en allerlei andere doeleinden. Nadien volgden de aankopen zich snel op (een ladderwagen, snelle hulpwagen, materieelwagen, ...). Tussen 2005 en nu werd het gehele wagenpark nog maar eens ofwel vernieuwd ofwel in een nieuw jasje gestoken. Een laatste grote aankoop dateert van 2013: een ladderwagen met een bereik van 24 meter. Een prijskaartje van meer dan 500.000 euro.
Ook het ledenbestand is met de tijd gestegen. Momenteel beschikt brandweer Nijlen over 38 vrijwillige brandweermannen en één beroepsbrandweerman.
Onderdeel van brandweerzone Rivierenland
Net in het jaar van ons 90-jarig bestaan is de Nijlense brandweer niet langer een gemeentelijke dienst. Sinds 1 januari 2015 is het korps opgenomen in de zone Rivierenland. Sindsdien spreekt men binnen brandweermiddens niet langer over een korps, maar over een post. Is de leidinggevende niet langer de commandant, maar de postoverste.
Zijn alle taken niet meer kosteloos voor de burger, ... M.a.w. als elke 90-jarige is het een hele aanpassing om aan deze nieuwe tijden gewoon te raken en mee te zijn. Maar 'post' Nijlen voelt zich goed in alle tijden en kijkt nu al uit naar het 100-jarig bestaan.
ACTIVITEITEN
26 september: Jubileumfeest FC Vera 50 jaar. Plaats: feestzaal Nilania. Start: 19u. Prijs: 47 € per persoon (aperitief, soep, hoofdgerecht, gebak en alle drank tot 5u). Deelnemers: Alle (oud-)spelers, supporters en sympathisanten. Inschrijving: voor 19 september 2015 via overschrijving op rekeningnummer 230-0576684-39 met vermelding van uw naam. Zeg het voort! Omdat we niet in het bezit zijn van alle adresssen van oud-spelers, mag je al wie FC Vera genegen is op de hoogte brengen van dit jubileumfeest. Er volgt ook nog een aankondiging via de pers in lokale bladen. Contact: fcverageertj@gmail.com (0473/86.73.27) of dirk.gyzels@telenet.be (03/411.11.70). Sportieve groeten vanwege het bestuur van FC Vera.
26 september: Taichi Chuan sporthal Nijlen. Taichi is een oude bewegingsleer en omvat verschillende ontspanningsoefeningen die positief werken op chronische ziekten en negatieve emoties wegneemt. Taichi zijn langzame bewegingen en we versterken vooral de pezen van ons lichaam en niet onze spiekracht.
Je hoeft helemaal niet sterk te zijn voor Taichi en het brengt vooral rust en ontspanning in ons lichaam. Aangezien Taichi Chuan geen overmatige inspanningen vraagt, is het perfect geschikt voor jong en oud. Onze school leert de 24 Yang vormen aan beginners, daarnaast is er ook de Chinese waaier. Je kan steeds elk ogenblik in onze groep meedoen, de eerste les is gratis. De lessen worden gegeven door Herwin Aerts die al meer dan 20 jaar met Oosterse Filosofie, Taichi, Oosterse massage, Shiatsu en meditatie bezig is.
De lessen gaan door in de sporthal van Nijlen en dit op vrijdagavond van 21uur tot 22 uur. Je kan steeds inschrijven en info bekomen bij Herwin Aerts, Elsendonkstraat 118 te Nijlen (tel. 0477/56.21.29 - 03/481.60.64 - e-mail : herwinhapkido@hotmail.com).
26 september: K.W.B. mosselfeest. Zaterdag 26 september 2015 houden wij ons mosselfeest vanaf 17.30 uur in de gildenzaal. De voorstelling van ons nieuw werkjaar zal gebeuren op een groot scherm zodat je rustig kan genieten van uw maaltijd. Een portie mosselen wordt opgediend met frietjes of brood.
Onze kindjes, toekomstige K.W.B.-leden, mogen gratis frietjes met een curryworst en ketchup eten. Vrienden en kennissen zijn ook steeds welkom. Belangrijk!!! Reserveer uw tafel op voorhand bij de inschrijving. Inschrijven en uw tafel reserveren kun je bij de wijkmeesters en bestuursleden of bij Bert Hens Nonnenstraat 45 b in Nijlen berthens60@gmail.com of Robert Van Romphey, J.E.Claeslaan 44 te Nijlen robert.vanromphey@skynet.be en dit voor zondag 20 september. Om praktische redenen raden wij deze gebruikswijze zeer aan.
Wij hopen dat u, zoals de vorige jaren, massaal zal reageren op onze uitnodiging. Organisatie: K.W.B. Nijlen Centrum
27 september: Garageverkoop Nijlen. Op zondag 27 september vindt er in Nijlen van 9 uur tot 17 uur de jaarlijkse garageverkoop plaats. Alle inwoners kunnen in hun garage of tuin spullen verkopen. Het inschrijvingsgeld bedraagt 5 euro per deelnemer. deelnemerslijsten kosten 1€ en zijn te verkrijgen op de dag zelf vanaf 8u, alle info - inschrijvingen en lijsten bij Patricia en Glenn bouwelsesteenweg 76 Nijlen of mail naar dieltjens@telenet.be ook lijsten verkrijgbaar op Zandvekenvelden 4. Organisatie: wtc de Netevrienden
27 september: Feest mee met Natuurpunt (Gezinsbond Afdeling Kessel)Op 27 september 2015 feest Gezinsbond afdeling Kessel mee met Natuurpunt omwille van 30 jaar natuurwerking in de Vallei van de Kleine Nete. Geleide wandelingen, fietstocht, workshop en andere activiteiten, waaronder de GIZI omloop van de Gezinsbond. Start activiteiten om 11u - einde voorzien om 18u. Vertrekplaats : zaal Basisschool Kessel station. Broodjes en drankjes aan democratische prijzen. Iedereen welkom!
28 september: info avond wat kan coaching voor mijn kind betekenen? In alle levensfasen worden mensen geconfronteerd met moeilijke situaties en kunnen er problemen ontstaan. Dit geldt ook voor kinderen en adolescenten.
Als ouder wil je natuurlijk dat je kind gelukkig is. Je hebt waarschijnlijk zelf al heel wat geprobeerd om je kind te ondersteunen, maar ondanks alles loop je vaak tegen hetzelfde probleem aan. Misschien kan coaching een uitkomst bieden. Tijdens deze infoavond kom je meer te weten over wat coaching is, wanneer coaching een oplossing kan bieden en wat coaching kan betekenen voor je kind. Reservatie op 0486/65 15 32 of op www.welzijnspraktijk.be/reservatie.html. Organisatie: Anne Kennes Kinder en jongeren coach
Salvatorbaan 28 2560 Kessel 0486/65 15 32 www.welzijnspraktijk.be. Prijs: gratis
30 september: Trainingsatelier weerbaarheid. Trainingsatelier Weerbaarheid van vormingscentrum Arktos. Voor jongeren van 11 tot 13 jaar. " Ik heb geleerd om op een andere manier met conflicten om te gaan,
Ik ga al de manieren om rustig te blijven nog gebruiken. Ik weet nu hoe ik zelfzeker kan blijven in moeilijke situaties en hoe ik op een gepaste manier kan reageren. Ik let op mijn lichaamshouding en ten slotte heb ik kwaliteiten van mezelf ontdekt." Inschrijven en Info: Geert: 0476 96 96 71 of gboeren@arktos.be Gemeenschapscentrum 't Dorp Woensdagen 30 september - 7, 14 en 21 oktober
30 september: KVLV Nijlen kookles: taarten zonder oven Demonstratieles in de keuken van de O.L.Vrouwparochiezaal inschrijven niet nodig Organisatie: kvlv-Nijlen, keuken O.L.V.parochiezaal, Bouwelsestwg
info Lia: 03/481 96 79. Prijs: leden €5, niet-leden €8
1 oktober: KVLV Bevel: Ons crea moment. Wekelijks kan je terecht bij kvlv Bevel voor Ons Crea Moment. Op dinsdag tijdens de oneven weken en op donderdag tijdens de even weken. Je kan hier vrij breien, haken of handwerken.
Tijdens deze vrije handwerkmomenten worden er ook regelmatig andere workshops of activiteiten georganiseerd. Voor meer details neem een kijkje op www.kvlvbevel.be. Dit alles gaat door in PC Den Heerd in Bevel, aanvang 19u30. Organisatie: kvlv Bevel. Prijs: afhankelijk van de activiteit
4 oktober: Pannenkoekenbak t.v.v. Nijlen voor Hodora. Onze pannenkoekenbak t.v.v. Hodora gaat door op zondag 4 oktober 2015 vanaf 11 tot 19 uur in de Gildenzaal. Behalve pannenkoeken is er ook soep met balletjes te verkrijgen. Zoals ieder jaar is er ook nu weer tombola (altijd prijs) en doorlopend zijn er fotoreportages. Tevens zal er Roemeense jenever en wijn verkrijgbaar zijn.
4 oktober: rondleiding met gids - Kempens diamantcentrum. Om 14u geeft een van onze gidsen een rondleiding in het Kempens Diamantcentrum. Gedurende anderhalf uur leer je wat diamant is, hoe je die moet bewerken en wie de Kempense diamantbewerkers waren. Je krijgt tal van grappige verhalen te horen en je ervaart hoe zwaar het handwerk soms kon zijn. Na de rondleiding bieden we je een "diamant" proevertje aan en krijg je rustig de tijd om zelf op verkenning te gaan.
Deze rondleiding staat open voor iedereen, maar vooraf inschrijven is noodzakelijk. Snel zijn is de boodschap want er kunnen maximum 25 personen deelnemen! De prijs van deze rondleiding inclusief proevertje is 5 euro per persoon (kinderen tot en met 12 jaar gratis). Inschrijven kan tot en met 30 september via heidi.bax@briljantekempen.be Start rondleiding stipt om 14u – verzamelen in het Kempens Diamantcentrum vanaf 13.30u. Organisatie: Kempens Diamantcntrum. Prijs: 5 euro